Szakterületeink

Szájhigiénes kezelések

Fogfehérítés

Gyökérkezelés

Fogaink belsejében, a zománc és a dentin alatt mélyen található az ún. Fogbél (Pulpa)Ezt az üreget erek és idegek tölti ki. Amikor egy „lukas fogban” a szuvasodás már túl nagy méretet ölt, a fogbél begyullad, majd a fog elhal.

Ezután a baktériumokkal és elhalt szövetekkel telt fogbél üreget nagy gondossággal ki kell tisztítani hogy a fog panaszmentessé váljon.
Ez a folyamat a: Gyökérkezelés, melyhez rendelőnk a legtöbb esetben mikroszkópot használ.

A fogbél elhalás sokszor igen fájdalmas tüneteit mindenek előtt egy megkönnyebbülést hozó érzéstelenítővel megszüntetjük, így a gyökérkezelés már fájdalommentes!

Mivel szánkban rengeteg baktérium él, fontos hogy a nyáltól tökéletesen védjük az érintett fogat, ezzel a lehető legsterilebb tisztaságot érhetjük majd el a fog belsejében is.

Első alkalommal a csatornák fertőzött tartalmát eltávolítjuk, majd az eredetileg 0,08 mm átmérőjű csatornákat feltágítjuk 0,5-1 mm átmérőjűre, hogy a fertőtlenítő szerek mindenhová eljussanak. Az iyen vékony csatornák bejáratát sokszor megtalálni sem egyszerű, hiszen szabad szemmel egyáltalán nem láthatóak, és gyakran a 2-3x-os nagyítás sem elégséges, ezért ilyen esetekben mikroszkópot alkalmazunk.A mikroszkóp nem csak a megtalálásban segít, de az 5-8- vagy akár 20x-os nagyítással több egészséges fogagyagot őrizhetünk meg, megelőzhetünk számos komplikációt, fellelhetünk extra csatornákat, vagy más egyedi anatómiai variációkat. Végül a tiszta gyökércsatornákat a 2.-3. kezelés alkalmával gumi szerű anyaggal, un. Guttaperchával résmentesen teletömködjük, zárjuk. Ez a végleges gyökértömés. Az elkészült gyökértömés röntgenen ellenőrizhető, a gyökér csúcsáig kell érnie, kitöltve a teljes csatornát. Ha a szakma minden szabályát betartva, megfelelő izolálásban (gumilepedő), megfelelő vizuális kontroll mellett (mikroszkóp) készül a gyökértömés, kellő kémiai fertőtlenítés mellett, az így kezelt fog nagy valószínűséggel panaszmentessé válik. Amennyiben egy régebben gyökérkezelt fog panaszos, legtöbbször valamilyen szakmai kritérium nem valósult meg a készítés során. Az ilyen sikertelenségek orvoslásában szintén nagy segítséget nyújt a mikroszkóp, mellyel a kellő rálátás mellett tökéletesebben eltávolítható a régi, fertőzött gyökértömés, esetleg betört műszer, fellelhetőek a meg nem talált, ezért nem fertőtlenített csatornák. A meggyógyult fogat ezután megfelelő koronai helyreállítással kell ellátni, hiszen egy meggyengült élettelen fog fokozott törésveszélynek van kitéve.

Konzerváló fogászat

Ide tartozik minden olyan fogászati tevékenység, ami sérült foganyag helyreállítását jelenti.Leggyakoribb esete a tömés, és a gyökérkezelés (ez utóbbiról bővebben találsz tájékoztatást a gyökérkezelés fül alatt) Talán kevésbé köztudomású, de a „tömés” témakörén belül is több dolog található. Egyrészt attól függően, hogy elöl vagy hátul van a szuvas/letörött fog, megkülönböztetünk:

Front tömést
Rágófog tömést
E kettő az esztétikai kívánalmakban különbözik. Tömőanyagból is létezik több féle színű, és áttetszőségű. Egy mosoly zónában található tömés esetében a színekre is külön figyelni kell, sokszor több különböző árnyalatra, esetleg festésre van szükség a legélethűbb eredmény érdekében. Ez több időt vesz igényben, ezért képvisel magasabb árfekvést is.

Rágófogaknál a formának nagyobb jelentősége van, hiszen nem tudunk kielégítő őrlő funkciót megvalósítani egy lapos felszínnel.

Ezeken kívül a választott tömőanyag szerint is különböző tömésekrel lehet szükségünk.:Az amalgám töméseket valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, ezt viszont csak történelmi okokból említem, senki ne elégedjen meg egy amalgám töméssel! Az un. kompozit töméseket hívja a köznyelv „fehér tömésnek” azonban ez félrevezető. A kompozit nem fehér, de nemis lenne jó ha az lenne, mert egy természetes fog sem fehér. A cement tömések színüket tekintve valóban fehérek, kopásállóságuk viszont sokszor nem kielégítő, így gyakran hosszú távú, de ideiglenes tömésként funkcionálnak, nem túl erős rágás esetén lehetnek véglegesek. Az un. Ideiglenes tömés kifejezést nálunk a maximum 1-2 hétig hordott tömésekre használjuk, ilyesmire akkor van szükség, amikor fogtechnikai munka készül a fogba, és szükség van 1-2 hét várakozási időre, amíg nem szeretnénk fedetlenül hagyni a fogat. Ezen kívül a „betét” létezik még mint tömés fajta, ez viszont már fogtechnikai munkát igényel, ezért ez a Fogpótlások fül alatt található.

Fogpótlások

A fogpótlások legegyszerűbb verziói a betétek, idegen szóval inlay, onlay vagy overlay.
Ilyesmire akkor van szükség, amikor annyira kevés ép foganyag marad, hogy fennáll a fog törésének veszélye.

Mikor áll fenn ilyen veszély?

Az alsó és felső fogaink a sematikus ábrán látható módon találkoznak egymással.
Rágás közben, a csücskök egymáson csúsznak oldal irányba, ezáltal sokkal inkább oldal irányú terhelést kapnak, mint fentről jövő nyomó erőt. Egy ép fog számára ez nem okoz gondot, viszont ha van már egy tömés, az által a csücsök vékonyodik. Ha nincs meg egy minimális csücsök vastagság, akkor az előbbi oldal irányú erő a csücsök letörését eredményezi. Ezt úgy tudjuk kiküszöbölni, ha a tömés nem csupán a fog belsejét alkotja, ahol a luk volt, hanem beborítja a csücsök tetejét is, ezáltal megszűnik az oldal irányú feszítő erő.

 

Attól függően hogy hány csücsköt érint a sérülés veszélye, lesz a betét kiterjedése inlay, onlay, vagy overlay, ez viszont már technikai kérdés

Korona

Korona esetén a restauráció nem a fog belsejét tölti ki, hanem
körbeveszi azt.

Híd

Híd esetében már hiányzik egy fog, aminek a két szomszédja viszont megvan, és esetleg jelentős méretű tömés van bennük, akkor a szomszéd fogak segítségével és koronával borításával pótolható a hiányzó fog. Ép szomszédos fogak esetén viszont érdemes elgondolkodni a hiány implantátumos pótlásán. Ennek eldöntésében szakember segítségét kell kérni.

Gyermekfogászat

Gyermekek esetében a fogászatot nem lehet elég korán elkezdeni. Sajnos nagyon sokunknak vannak rossz emlékei kicsi korából fogászati látogatásokból, de senki nem szeretné ilyen élménynek kitenni csemetéjét.

Ennek két elkerülési módja van:

  • az egyik a fogorvos személyének minél előbbi megismerése lehetőleg olyankor, amikor még nincsen probléma, és a látogatás lehet egy érdekes játékos felfedezés is.
  • a másik mód pedig hogy lehetőleg ne is legyen szükség soha komolyabb beavatkozásra.

A MandalaDentbe érkező kis páciensek úgy ismerhetik meg a fogászati széket, hogy közben a félelmet keltő kifejezéseket (szuri, fúró) nem használjuk feléjük. Mergismertetjük a szájápolás fontosságát, eszközeit, és igyekszünk motivációt is kelteni bennük ennek gyakorlására.

Ezt az otthoni gyakorlást rendszeres, professzionális tisztítással és kontrollal ötvözve gyermekeink sokkal jobb esélyekkel indulnak az egészséges maradó fogazat felé. Ezeken túl pedig, bármi olyan beavatkozás amit mégis meg kell csinálni, már egy bizalmi légkörben történhet, ahol egy gyerek is tudja, hogy a kérdéseire választ fog kapni, és neki is el fogják mondani mi történik éppen. Ezzel a megnyugtató háttérrel kicsi gyerekeket is magas szinten el lehet látni, tudnak kooperálni, mert értik mi történik velük.

Természetesen mindez nem valósulhat meg a szülők támogatása és bizalma nélkül, együtt viszont csodákra vagyunk képesek!